ניר עם
קיבוץ ניר-עם שוכן על כביש 34 בצפון הנגב המערבי, 71 ק"מ מתל אביב, 45 ק"מ מבאר שבע, 16 ק"מ מחוף הים.
הקיבוץ נוסד בערב ט"ו בשבט, 19 בינואר 1943, על-ידי קבוצה של בוגרי תנועת "גורדוניה" ממזרח אירופה. אחרי המתנה של כמה שנים בגבעת הקיבוצים ובקריות, נמצא המקום המתאים להתיישבות בנגב, וראשוני הקבוצה הקימו את "ניר-חיים", אחת משלוש הנקודות הראשונות שהוקמו בנגב המערבי. ב-1946 קבוצת "ניר-חיים" שינתה שמה ל"ניר-עם" – סמל לניר שדה של חלוצי העם באדמת הלאום.
בניר-עם נמצאו מקורות מים שאפשרו תכנון הרחבת ההתיישבות בנגב, כך ניתן היה לממש את מבצע ההתיישבות של 11 הנקודות במוצאי יום כיפור 1946, כשמקור המים לאותם הישובים היה קו המים שמוצאו בניר-עם. לניר-עם היתה גם תרומה מכרעת לאזור בעת מלחמת העצמאות. בין השאר ישבה בניר-עם מפקדת טייסת הנגב, כשבצמוד לקיבוץ הוקם שדה נחיתה עבור הטייסת, שמפקדה היה עזר וייצמן.
לאורך השנים נקלטו בקיבוץ גרעינים מתנועת "הבונים" מארגנטינה, מצרפת וממרוקו, ובוגרי תנועות נוער ישראליות. מגוון המוצאים תרם לפלורליזם ופתיחות תרבותית שמאפיינת את הקיבוץ עד היום.
משנת 2002 ניר-עם מתנהל לפי המודל של "קיבוץ מתחדש" בו משתלבים עקרונות הערבות ההדדית עם הפרטה ושיוך דירות ונכסים. עם אימוץ הדפוסים החדשים, חברים רבים מרחיבים או משדרגים בתיהם שיהיו בקרוב בבעלותם, סימן לייצוב האוכלוסייה ועידוד הגידול הדמוגראפי.
כיום אוכלוסיית היישוב מונה כ-400 נפש. מלבד חברי הקיבוץ וילדיהם, האוכלוסייה כוללת תושבים קבועים וכ-100 סטודנטים. הצמיחה הדמוגרפית הינה יעד מרכזי של קהילת ניר-עם, השואפת לגדול על-ידי קליטת חברים חדשים בעצמאות כלכלית. ב-2010 מסתמנת מגמה מעודדת של חזרת בני ניר-עם וכן משפחות צעירות בכלל, המצטרפות לקיבוץ בסטטוס החדש - חברים בעצמאות כלכלית.
כדי לקלוט את המשפחות החדשות, היישוב נמצא בשלבים מתקדמים לקראת הקמת שכונת המשך הכוללת בשלב המיידי 42 יחידות דיור במגרשים גדולים שרובם בשטח של 1 דונם. 96 מגרשים נוספים נמצאים בשלבי תכנון מתקדמים. התכניות המוצעות לבתים החדשים כוללות 4 דגמים צומחים מ-93 מ"ר עד 210 מ"ר, ובסה"כ 13 תכניות דגמים. כמו בשאר שכונות הקיבוץ, השכונה החדשה והבתים בשכונה החדשה יהיו מוקפים שטחים ירוקים. הבתים יפנו אל פנים השכונה, ולכל בית תהיה גישה ישירה לשטח הירוק; מעבר ירוק רציף יחבר בין כל בתי השכונה, ובין השכונהלשטחים הירוקים של הקיבוץ. הבתים בשכונה מתוכננים בעיצוב מיוחד - בתים עם גג שטוח המשתלבים בנוף הסביבה בחתימת נוף נמוכה; חללים מרווחים ומוארים; גובה תקרה גבוה; פתחים גדולים הפונים לחצר הפנימית; פתיחותלשטחים ולמעברים הירוקים של השכונה ולחצרות; שימוש בגגות כחצר מוגבהת.
כלכלת הקיבוץ מבוססת על ענפים המתנהלים רובם כתאגידים בחקלאות, תעשייה, תיירות ושירותים שונים; עם זאת, חברים רבים פונים לתעסוקה מחוץ למסגרת הקיבוץ. המפעל "מכסף" (www.michsaf.com) מעסיק כ-60 עובדיםמהקיבוץ ומהסביבה, מייצר ומשווק מערכות סכו"ם באיכות גבוהה ומגוון רחב של מוצרים בתחום הצריכה הביתית. ענף התיירות (www.nir-am.co.il) מציע מגוון אפשרויות בילוי ולינה באווירה כפרית. במרחק הליכה מן הקיבוץ נמצאים מוזיאון המים והביטחון, המצפה ע"ש נביה מרעי, המצפור ע"ש אסף סיבוני, ואתר "החץ השחור", שכולם מהווים מוקדי התעניינות תיירותית. קרבת הקיבוץ לעיר שדרות ולקריית החינוך ע"ש "ספיר", מהווה יתרון יחסי למיקומו של היישוב, שבקרבתו עתידים לקום תחנת הרכבת ומרכז מסחרי.
הקיבוץ ממוקם קרוב לקרית החינוך ספיר, בה ממוקמים בית הספר האיזורי המקיף שער הנגב (א'- י"ב), והמכללה האקדמית ספיר, שהיא קמפוס שוקק חיים ומתפתח במהירות, בו לומדים כיום כ-8,000 סטודנטים. בכניסה הדרומית לשדרות, מול הכניסה לניר-עם ובמרחק כ-2 דקות נסיעה מהקיבוץ, עתיד לקום מרכז תחבורה ומסחר שיכלול את תחנת שדרות של קו הרכבת החדש שיחבר את באר שבע, דרך אופקים, שדרות, אשקלון ואשדוד עם תל-אביב, ומרכז מסחרי. הפעלת קו הרכבת תהווה שינוי משמעותי בנגישות תושבי ניר-עם למרכזים המטרופוליניים, בכך שיוכלו להגיע מביתם בקיבוץ למרכז תל-אביב בתוך כשעה, או למרכז באר שבע בתוך כ-20 דקות.
מערכת השירותים של ניר-עם מותאמת לאופי הקהילתי של קיבוץ מופרט. מרבית השירותים מתאפשרים בזכות השתתפות חודשית של החברים והתושבים בסל השירותים, או בתשלום עבור השירות עצמו.
מערכת החינוך נותנת מענה לכל הגילאים, מגיל שלושה חודשים ועד למסגרת חינוך בלתי פורמלי לגיל בי"ס.
המרפאה מספקת שירותים של קופת חולים כללית ושירותי מוקד חירום לתושבים.
המרכולית פתוחה בכל ימי השבוע מיום א' ועד יום ו', לרווחת התושבים.
חדר-האוכל מספק שירותי אוכל בתשלום לתושבים ולמערכות חיצוניות.
המועדון פתוח לאירועים מיוחדים, ומשמש מקום מפגש קבוע לפעילות "בית חם"של גמלאי ניר-עם.
מגרש ספורט משולב וחדר כושר עומדים לרשות תושבי המקום.
בריכת השחייה מיועדת לתושבי המקום, אורחיהם ואורחי המלונית בלבד, היא נפתחת בכל עונה מחופשת שבועות ועד חגי תשרי.
הספרייה פתוחה לכל תושבי המקום ומספקת מגוון רחב של ספרי קריאה וספריעיון לכל הגילאים.
הארכיון מספק אינפורמציה ותיעוד מרתק על התקופות השונות שעבר הקיבוץ בכל שנות קיומו.
וגם...
ה"גרין פאב" (www.greenpub.co.il) מארגן מדי ערב באווירה מיוחדת וחביבה ערבים ייחודיים המותאמים לאוכלוסיית הסטודנטים ולכל מי שמרגיש צעיר בנפשו.
ניר-עם הוא אחד מהמטופחים שבקיבוצי הנגב המערבי, ובו שטחי נוי נרחבים, מדשאות רחבות ידיים ושטחים ציבוריים ומבני ציבור מהיפים שבאיזור.
הקיבוץ שייך מוניציפלית למועצה האיזורית שער הנגב שהיא מועצה איזורית קיבוצית.
רוצים לדעת עוד על ניר-עם?
טל' 08-6809946