מפלסים
קיבוץ "מפלסים" הוקם בשנת 1949 ע"י חלוצים שהגיעו מארצות דרום אמריקה והתיישבו בנגב המערבי כ- 1.3 ק"מ מרצועת עזה. על גבעות הלס המוריקות של הנגב הצפוני. הישוב ממוקם בלב המועצה האזורית שער הנגב שבמרכזה מכללת "ספיר" ופארק התעשייה "ספירים".
בשנות ה- 80 סבל הקיבוץ ממשבר חברתי וכלכלי. עשרות משפחות עזבו את הקיבוץ. והמערכת הקהילתית עמדה בפני קריסה. במהלך דרמטי הוחלט במפלסים על תהליך של צמיחה דמוגראפית.
מפלסים, כשמו כן הוא, פילס את הדרך ויצר מודל חדשני לתקופתו. בו פתח את שעריו לקליטת תושבים שאינם חברי קיבוץ.
הקליטה נעשתה בשני אופנים: השכרת דירות למשפחות והקמת שכונה קהילתית. תוך כדי תקופת ההתנתקות באוגוסט 2005 נערך הקיבוץ לקליטת משפחות המפונים מיישובי צפון הרצועה.
המילה מפלסים מייצגת את הערכים אותם הנחיל דור המייסדים לדור ההמשך. הרחבת היישוב ואחיזתו בקרקע היא התשובה האזרחית להתמודד עם מכלול האתגרים שבאזור.
כיום לאחר שנים של מאמץ בקליטת מתיישבים, שיקום וחיזוק המערכת הקהילתית, מפלסים מתגאה בקהילה גדולה וחזקה שמתעקשת לעמוד מול כל המבחנים. בשנת 2018 היישוב מונה כ-860 נפש. והקיבוץ החל במהלך לקליטת חברים חדשים לאגודה החקלאית.
היישוב מאגד בתוכו הן את חברי הקיבוץ והן את תושבי השכונה הקהילתית, תושבים וסטודנטים. למעשה, מבחינה מוניציפלית וקהילתית מדובר בישוב אחד המתנהל בשיתוף על ידי ועד משותף המורכב מנציגי השכונה והקיבוץ ותושבים. ועד זה אחראי לאספקת השירותים המוניציפאליים (ניקיון, גינון, בריכה, ביטחון, תברואה, מרפאה) ולקיום חיי קהילה תוססים (מועדון, חגים, פעילות תרבות) וכמובן, הפעלת מערכת חינוך ענפה מהגיל הרך ועד ובכלל.
מערכת החינוך במפלסים הינה מערכת איכותית הנותנת מענה לילדים מגיל שלשה חודשים ועד סיום התיכון.מערכת החינוך מחולקת לשתי מסגרות עיקריות:
מערכת הגיל הרך– מגיל שלושה חודשים ועד העלייה לכיתה א'.
מערכת החינוך החברתי- הנותנת מענה לילדים בגיל בית ספר יסודי, עם חזרתם מבית הספר ועד שעות אחר הצהריים ובימי חופשה.
במערכת הגיל הרך יש חמש מסגרות, המחולקות לפי קבוצות גיל ובכל בית יש צוות המונה מטפלת או גננת מובילה ומקצועית ולצידה צוות מטפלות.
הצוותים, ברובם עובדים במהלך כל ימות השנה להוציא את הגננות היוצאות לחופשה ובימים אלו המטפלות מנהלות את הבית, ביד רמה ומקצועית.
נתונים על המשק-
- רפת- 360 פרות חולבות, 300 עגלות, כמות חלב ממוצעת לפרה 12500 ליטר לשנה, 3 סככות לחולבות = 7000 מ"ר. 3000 מ"ר לעגלות.
- לול פיטום- 200000 עופות בו זמנית (1000000 בשנה), 12 לולים, 4 חוות, 16 דונם, 2300 טון עופות בשנה (משקל ממוצע של עוף לשיווק= 2.3 ק"ג) 5 מחזורי להקות, זמן פיטום 40 יום, 2 חוות מחוץ לגדר הקיבוץ (5 לולים)
- פרדס- ב-1957 ניטעו במפלסים 200 דונם הדרים מזנים שונים. כיום יש 1140 דונם הדרים (קלמנטינות, אשכוליות, לימון, תפוז, פומלית). 306 דונם שקדים 90-120 ק"ג לדונם. עובדים- תאילנדים, שדרות, נערים בחופש
- השכרת דירות- 68 דירות גדולות למשפחות, 77 דירות סטודנטים 18 דירות במעונות בכניסה לקיבוץ.
- גד"ש- (משותף עם כפר עזה משנת 1996) 14500 דונם, עיקרי הגידולים: תפו"א, גזר, חמניות, חיטה, חומוס. מגדלים עד המטר האחרון שצמוד לגדר הרצועה למרות הסיכון הביטחוני, ובעזרת שיתוף פעולה מיוחד עם החטיבה הצפונית. צריכת מי שפדן שנתית של 2.5 מיליון קוב, ומאגר מי שיטפונות עם תכולה של 400 אלף קוב. מרכזים מאמץ לקליטת צעירים ישראלים לעבודות חקלאות.
- השכרת שטחים לתעשייה.